


Grip op stress met de Polyvagaaltheorie
Auteur: Marja CousijnseStress lijkt een vast onderdeel van ons dagelijks leven, maar wat als er een manier bestaat om niet alleen stress te beheersen maar het ook om te zetten in iets positiefs? Dat is precies wat de revolutionaire Polyvagaaltheorie biedt. Deze blog neemt je mee op een korte reis door deze theorie en laat zien hoe je een leven met minder stress kunt leiden.

Wat is de Polyvagaaltheorie?
De Polyvagaaltheorie, geïntroduceerd door Dr. Stephen Porges, geeft inzicht in ons autonome zenuwstelsel en hoe dit zenuwstelsel onze reacties op stress reguleert. De theorie helpt te begrijpen hoe ons lichaam en onze hersenen samenwerken om te reageren op stresssituaties. Als je de theorie begrijpt en je weet hoe je deze theorie praktisch toepast, dan kun je bij stress in je dagelijks leven bewust overschakelen naar een staat van welzijn voor een gezonder en stressvrijer leven.
Volgens deze theorie bestaat ons zenuwstelsel uit drie verschillende 'takken': de sympathische tak, die je in staat stelt te reageren op dreigingen; de parasympathische tak, die je helpt te ontspannen; en de ventrale vagus zenuw, die betrokken is bij gevoelens van veiligheid en verbondenheid. Hoewel de drie ‘takken’ worden gecontroleerd door verschillende delen van ons zenuwstelsel, worden ze allemaal rechtstreeks beheerd door de nervus vagus. Dit is een grote zenuw die vanuit de hersenen naar de darmen gaat en de hersenen met het lichaam verbindt. Deze nervus vagus speelt een sleutelrol bij het reguleren van onze hartslag, ademhaling, spijsvertering en van onze emotionele toestand.
Er zijn technieken om de nervus vagus te stimuleren. Die technieken helpen je lichaam om van een alarmstaat naar een staat van veiligheid en sociale verbondenheid over te schakelen.
Hoe pas je de Polyvagaaltheorie toe voor stressvrij leven?
De Polyvagaaltheorie toepassen in je dagelijks leven kan via ademhalingsoefeningen, hartcoherentie, lichaamsgerichte oefeningen en positieve sociale interacties.
-
Diepe ademhaling
Langzame, diepe ademhaling kan de nervus vagus stimuleren en het parasympathische zenuwstelsel activeren, waardoor stress wordt verminderd en ontspanning wordt bevorderd.
-
Mindfulness
Het is aangetoond dat het beoefenen van mindfulness de activiteit in de ventrale nervus vagus verhoogt, waardoor gevoelens van kalmte en verbondenheid worden bevorderd.
-
Sociale verbinding
Het aangaan van positieve sociale interacties met anderen, zoals praten met vrienden of deelnemen aan groepsactiviteiten, kan de ventrale nervus vagus activeren en een gevoel van veiligheid en vertrouwen bevorderen.
-
Lichamelijke activiteit
Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om het autonome zenuwstelsel te reguleren en een evenwichtige toestand te bevorderen.
-
Yoga
Bepaalde yogahoudingen, zoals de neerwaartse hond en de brug, kunnen de nervus vagus stimuleren en ontspanning en emotionele regulatie bevorderen.
(Bron: polyvagalinstitute.org)

Wat zijn de voordelen van de Polyvagaaltheorie bij stressbeheersing?
Door inzicht in de Polyvagaaltheorie ga je stresssignalen herkennen en beheersen. Je kunt daarmee zelf actief een gestreste staat verlaten en overgaan naar een staat van ontspanning, waardoor je stressniveau daalt en je welzijn toeneemt.
Kun je de Polyvagaaltheorie makkelijk leren en toepassen?
Ja, iedereen kan de principes van de Polyvagaaltheorie leren en toepassen. Zo krijg je in onze praktische training 'Veerkracht vergroten | Meer rust in je hoofd, meer energie in je lijf' in 2 dagdelen een diepgaande kijk van onze experts op deze theorie, met praktische technieken die je direct kunt toepassen. Na afloop kun je hiermee direct aan de slag om stress beheersen en je veerkracht vergroten.
Neem de controle over je stressniveau terug
Ben je klaar om je stress actief aan te pakken en wil je ervaren hoe de Polyvagaaltheorie je daarbij helpt? Schrijf je dan nu in voor onze vitaliteitstraining 'Veerkracht vergroten'. Je gaat actief aan de slag met praktische technieken en strategieën die je direct kunt toepassen voor een stressvrij leven!
Op de hoogte blijven?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.